Afbeelding
Foto:

Nieuw kunstwerk op het plein Tusveld

Op het plein Tusveld in Rijssen staat sinds vorige week een kunstwerk van Uwe Dobberstein. Het is een cadeau van de oud-burgemeester Arco Hofland aan de gemeente Rijssen-Holten. 

Toen Arco Hofland op 23 februari 2023 afscheid nam, gaf hij het als geschenk aan de inwoners van Rijssen-Holten. Inmiddels is het beeld klaar en op 9 april 2024 werd het onthuld door Arco Hofland.


Het kunstwerk heet ‘5 voor 12’ 

De kern van het beeld is de hand van vrijheid, een vredessymbool, rustend op een altaar gedragen door vier pilaren van mensen die op elkaars schouders staan. Deze symboliseren democratie, samenwerking en gelijkheid. Om de kern van het altaar bevindt zich de symbolische zandloper opgebouwd uit '5 voor 12' klokken, met nog slechts één korreltje zand resterend. Dit representeert de tijdsdruk en urgentie van het behoud van vrijheid en democratie.

'5 voor 12' is bedoeld als herinnering dat de tijd om vrijheid te verdedigen altijd nu is, en dat onze inspanningen om samen te werken en onze stem te laten horen, essentieel zijn voor het behoud van een rechtvaardige en democratische samenleving.

Twee keer per dag, om 5 voor 12, schijnt er een licht


Er schijnt een licht

Binnen het altaar bevindt zich een mechanisme dat tweemaal daags, om 5 voor 12, een licht laat schijnen. Licht is een teken van hoop, maar ook een waarschuwing. Dit moment herinnert eraan dat we ons op een kritiek punt bevinden, waar de beslissingen die we nu nemen de toekomst van onze vrijheid en democratie bepalen. 

Bent u om 5 voor 12 in het centrum van Rijssen? Kom dan zeker eens een kijkje nemen. 

Meer weten over het kunstwerk, de oud-burgemeester of kunstenaar Uwe Dobberstein? Kijk daarvoor op de pagina 5 voor 12 op de website van de gemeente Rijssen-Holten. 

www.rijssen-holten.nl