Henk Damkat (l) werd door bestuurslid Ben Prins (r) bedankt voor zijn jarenlange inzet voor Radio 350. Hij overhandigde namens het bestuur en medewerkers een presentje.
Henk Damkat (l) werd door bestuurslid Ben Prins (r) bedankt voor zijn jarenlange inzet voor Radio 350. Hij overhandigde namens het bestuur en medewerkers een presentje. Foto: Peter Bulthuis

Henk Damkat stopt als reporter bij 350

Sport

RIJSSEN - “Eerst met alleen een mobieltje”, herinnert Henk Damkat zich. Na zo’n 17 jaar verslag voor Radio 350 te hebben gedaan, stopt hij ermee. “Elke zaterdag langs de lijn bij Excelsior’31 en tijdens uitwedstrijden door het hele land, wordt me teveel.” Nu bijna zestig, wil hij meer gaan genieten van zijn gezin en van vrije weekenden. Maar het heeft hem ook veel gebracht. “En dat ga ik zeker missen. Eigenlijk mis ik het nu al!”, lacht hij. 

Henk begon zijn sportcarrière bij Sportclub Rijssen. “Ik was keeper en werd gevraagd om de jeugd te trainen.” Hij ging een keepersopleiding volgen en training geven.

Ook was hij bondsscheidsrechter bij de Twentse Voetbal Bond. “Ik promoveerde naar de KNVB en floot door het hele land.” Het was de tijd dat er nog geen navigatie was en je de route op papieren kaarten moest uitstippelen. “Daar ging altijd veel tijd inzitten. Je ging ruim van tevoren van huis om er op tijd aan te komen.”

Hij stopte met fluiten en werd later door hoofdtrainer Michel Jansen gevraagd om keeperstrainingen te komen geven bij Excelsior’31. Dat heeft hij zo’n achttien jaar gedaan. “Ook bij het eerste. Maar mijn hart lag toch wel bij het training geven aan de jeugd.”

Omdat hij de wedstrijden van het eerste elftal ook wel volgde, ging hij afwisselend met Leon Simons verslag doen bij Radio 350. “Het was toen vooral inbellen met je mobieltje en tussenstanden doorgeven.”

Hem werd later gevraagd om ook echt verslag te gaan doen en spelers te interviewen. Maar dat zag Henk niet zitten: “Deze jongen gaat niet met een headset op en een microfoon in de hand over het sportpark lopen!”

Het kwam er uiteindelijk toch wel van. “Excelsior speelde een heel spannende wedstrijd tegen Genemuiden. Het was een mooie wedstrijd en daarom vroeg ik Kevin Siemelink om zijn reactie.” Het werd het eerste interview van Damkat voor Radio 350. “En dat vond ik erg leuk om te doen. Ik kreeg er echt een kick van.” Het radiogevoel kwam bij hem helemaal naar boven. Dat smaakte naar meer.

In het begin was het wel wat stuntelend. “Ik ben gestopt om mezelf terug te luisteren”, zegt hij. “Dan begin je aan jezelf te ergeren. Hoor je een ‘eeh’ of stopwoorden.” 


Hakim Ezafzafi doet altijd zittend het interview met Henk Damkat. “De eerste keer was hij na de wedstrijd erg moe in de benen en vroeg me of we het zittend konden doen. En dat is daarna altijd zo gebleven.” - Eigen foto

Volgens hem is het wel een kwestie van groeien om natuurlijk over te komen op de radio. “Als je een slechte wedstrijd hebt, valt er vaak weinig over te zeggen. Maar als het spectaculair is, komt het verslag vanzelf. Dan krijg je echt de kriebels wat er gaat gebeuren.” En dat leverde soms hele mooie radio op. “Zoals tijdens de wedstrijd om de KNVB Beker tegen Willem II op de Koerbelt in 2013”, geeft hij als voorbeeld. “In de 116e minuut maakte Hakim Ezafzafi het winnende doelpunt. Ik ging helemaal uit mijn plaat!.” Enkele jaren later werd gespeeld tegen Excelsior Rotterdam. Dat leverde ook winst op voor Rijssen. “We speelden een competitiewedstrijd in Spakenburg. Heel fanatiek volk daar”, geeft de verslaggever aan. “Henk van de Maat zat in de studio en ik deed verslag van een teleurstellende wedstrijd met 2-1 achter.” Maar plotseling werd de gelijkmaker gemaakt en volgde vlak voor het eind de winnende goal. “Wat een euforie! Ik ging compleet uit m’n dak en dat zorgde voor veel gekraak op de radio”, lacht Henk. 

Wilde hij in het begin niet aan de headset met microfoon. Het leverde hem ook veel op. “Je komt er overal mee naar binnen.” Zo kwam hij in de bestuurskamer van Ajax terecht na afloop van een wedstrijd bij de Toekomst. “Ik ben zelf Ajaxman en Leon Simons zei: ‘Kijk, daar staat je vriend ook!’ Wijzend naar Sjaak Swart die aan de bar koffie stond te drinken.” Hij kreeg oogcontact met de Ajaxicoon en vroeg hem om een handtekening. “Tuurlijk joh, wil je een een bakkie koffie?”, kreeg hij als antwoord. “Ik heb twintig minuten met hem staan praten!”

Een opvolger voor Henk Damkat is nog niet gevonden. Maar hij kan het iedereen aanraden. “Het opent deuren voor je die normaal gesproken gesloten blijven. Je spreekt veel spelers en trainers door het hele land.”

Alhoewel hij gaat stoppen als verslaggever, zal hij het toch wel gaan missen. Volgens hem blijft hij een radioman in hart en nieren. “Alleen thuiswedstrijden verslaan is niet mijn ding. Je doet het goed of je doet het helemaal niet.” 

Omdat hij zich jarenlang heeft ingezet voor de lokale omroep, bedankte bestuurslid Ben Prins hem met een presentje.

Damkat wil nog twee wedstrijden verslaan, met hopelijk het kampioenschap van Excelsior’31. Misschien komende zaterdag al.

Verliepen de Oranjedagen overdag zeer goed. 's Avonds maakten sommige jongeren er een potje van door overmatig alcohol- en drugsgebruik.
Buitensporig alcohol- en drugsgebruik 1 uur geleden
Kom van alles te weten over uilen en muizen.
Kom uilenballen uitpluizen in het Natuurmuseum 4 uur geleden
Welk koppel waar mag vissen wordt voor de wedstrijd door loting bepaald.
Ons Vermaak houdt koppelwedstrijd 19 uur geleden
De bibliotheek heeft ook veel boeken met extra grote letters.
De Bibliotheek is er voor iedereen en zeker ook voor ouderen gisteren
Ben Beens
Laat geluid van SGP niet verloren gaan 16 mei, 10:01
Afbeelding
'Uit liefde gemaakt' zoekt creatieve vrijwilligers 16 mei, 08:16
Afbeelding
Nieuwe Hart van Rijssen-Holten lees je nu online 16 mei, 08:00
Afbeelding
Standplaats weer schoon achterlaten 15 mei, 20:16